ßßß Cookit - przepis na OTRĘBOWE CIASTO Z OWOCAMI i rodzaje mąki

OTRĘBOWE CIASTO Z OWOCAMI i rodzaje mąki

nazwa

Wykonanie

Ładniejsze w dniu pieczenia, ale… jeszcze smaczniejsze nazajutrz ;)
Można do niego użyć dowolnych dostępnych obecnie owoców (jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń, śliwek), ale gorąco polecam dodanie także borówek… Dodają smaku i urody :)
Przepis podsunęła mi Oliwka, ale oryginalnie pochodzi on z blogu Moje Wypieki .
Uwaga:)
MĄKA – JAKĄ WYBRAĆ?
Piekąc w domu ciasta/ciasteczka/naleśniki/gofry/itp. staram się wyszukiwać takie przepisy, które wykorzystują mąki z pełnego przemiału. Do niektórych ciast (np. serniki) lub deserów (np. suflety) konieczne jest wykorzystanie białej mąki pszennej, ale wtedy wybieram takie przepisy, które zawierają jej jak najmniej.
Mąka pełnoziarnista zawiera więcej witamin, żelaza, potasu i miedzi niż normalna biała mąka. Jest ponadto bogatym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii.
Używam następujących rodzajów mąki:
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 (graham) lub typ 2000 (razowa)*
– (biała) mąka pszenna typ 550 (luksusowa)
– (jasna) mąka żytnia typ 720
mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 (razowa)
mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 1850 (graham) lub typ 2000 (razowa)**
– (jasna) mąka orkiszowa typ 630 lub 700 lub 750**
mąka gryczana.
* W prezentowanych przeze mnie przepisach mąka graham i razowa mogą być stosowane zamiennie (lub jako mieszanka obu).
** Orkisz to zboże podobne do pszenicy. Zatem w przepisach część mąki pszennej można zawsze zastąpić odpowiednim typem mąki orkiszowej (i na odwrót).
Dzisiejsze zestawienie prezentuję na specjalną prośbę jednej z Czytelniczek LS. Mam nadzieję, że przyda się ono także innym :)
Sama miałam wiele problemów z odpowiednim dobraniem mąki, szczególnie, że oferta sklepów jest w tej chwili baaardzo bogata i naprawdę można się pogubić w tych wszystkich typach i gatunkach ;)
Wszystkim, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej na ten właśnie temat polecam artykuł w Wikipedii .
Składniki :
4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
1/2-3/4 szklanki fruktozy lub cukru brzozowego*
1 szklanka mąki pszennej luksusowej
1 szklanka zarodków pszennych (lub otrębów)**
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500 g dowolnych owoców (u mnie jabłka, śliwki i borówki)
*Ilość fruktozy zależy od indywidualnych preferencji i rodzaju dodanych owoców. My lubimy ciasta mało/średnio słodkie, więc następnym razem dodam tylko pół szklanki fruktozy ;)
** Ja dodałam zarodki pszenne.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami fruktozę/cukier brzozowy, łyżka po łyżce, miksując (jak przy bezach). Dodać żółtka i zmiksować.
Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami (lub otrębami). Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.
Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu morele, śliwki – układamy rozcięciem ku górze).
Piec w temperaturze 170ºC przez 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto można posypać odrobiną fruktozy w pudrze.
Uwaga:)
Aby puder utworzył biały „kożuszek” ciasto musi być zupełnie zimne!
W miarę upływu czasu, np. następnego dnia po pieczeniu, „kożuszek” i tak zniknie (rozpuści się), pozostawiając tylko słodki posmak. Dlatego napisałam, że ciasto nazajutrz straci na urodzie ;)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/09/24/otrebowe-ciasto-z-owocami-i-rodzaje-maki