Wykonanie
Oponki - ale nie z
ciasta drożdżowego, a z dodatkiem
twarogu. Pycha! Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Przysmak dzieci :-).Składniki na około 30 oponek:500 g półtłustego
twarogu (może być zmielony)3
jajka (lub: spróbuj dodać 1
jajko i 2
żółtka, ciasto będzie delikatniejsze!)3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%3 łyżki drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g)1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 - 3 szklanki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta (należy zacząć od 2 szklanek
mąki pszennej i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki/kieliszka.Oponki wrzucać na głęboki i rozgrzany
olej (temperatura
oleju 175ºC), smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku kuchennym, posypać obficie
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Z przepisu Paulinki.