ßßß Cookit - przepis na Oponki

Oponki

nazwa

Wykonanie

Oponki - ale nie z ciasta drożdżowego, a z dodatkiem twarogu. Pycha! Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Przysmak dzieci :-).
Składniki na około 30 oponek:
500 g półtłustego twarogu (może być zmielony)
3 jajka (lub: spróbuj dodać 1 jajko i 2 żółtka, ciasto będzie delikatniejsze!)
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 - 3 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta (należy zacząć od 2 szklanek mąki pszennej i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki/kieliszka.
Oponki wrzucać na głęboki i rozgrzany olej (temperatura oleju 175ºC), smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku kuchennym, posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Z przepisu Paulinki.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/oponki