Wykonanie
Rogaliki krucho-
drożdżowe z
serem to świetna alternatywa dla
rogali z klasycznego
ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak
drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto kruche. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie wymagają wyrastania i dłużej zachowują świeżość.Z poniższego przepisu przygotujecie 25-30 rogalików .
Składniki:CIASTO500g
mąki pszennej + do podsypywania160g
masła120g
śmietany 18%100g
cukru40g
drożdży2
jajka2 łyżki domowego
cukru waniliowegoszczypta
soliNADZIENIE260g
twarogu zmielonego lub rozdrobnionego3 łyżki domowego
cukru waniliowego1
żółtkojajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia gotowych rogalików
Wykonanie:-
drożdże i
śmietana powinny być w temperaturze pokojowej-
drożdże pokruszyć, wymieszać ze
śmietaną i częścią
cukru, odstawić na chwilę-
mąkę przesiać, dodać
sól, resztę
cukru i
cukier waniliowy, kawałki zimnego
masła, składniki posiekać razem, dodać rozbełtane
jajka oraz
śmietanę z
drożdżami, zagnieść gładkie ciasto- ciasto od razu nadaje się do formowania rogalików, nie trzeba go ani odstawiać do wyrośnięcia, ani chłodzić- najlepszym
twarogiem do nadzienia jest ten własnoręcznie zmielony/rozdrobniony (można to zrobić widelcem), będzie on odpowiednio zwarty i nie będzie wyciekał z
rogali w trakcie pieczenia- do
twarogu dodać domowy
cukier waniliowy oraz
żółtko, składniki dokładnie wymieszać
- ciasto podzielić na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując
mąką- placek pokroić na trójkąty, na każdy szerszy koniec (podstawę trójkąta) nałożyć łyżeczkę nadzienia, dokładnie zalepić
ciastem, żeby nadzienie nie wystawało, zawinąć w kształt
rogala- rogaliki ułożyć w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu roztrzepanym
jajkiem- rogaliki można od razu piec (nie muszą rosnąć) w 180-190 stopniach przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia- w identyczny sposób uformować i piec następne rogaliki- rogaliki po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, zimne oprószyć
cukrem pudrem- przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem