Wykonanie
Sernik
wiśniowy powoli zamyka sezon na te
owoce.
Wiśnie są teraz soczyste i dojrzałe i idealnie nadają się jako uzupełnienie masy serowej. Dzięki nim nabiera ona pięknego różowego koloru i świeżego kwaskowatego smaku. Sernik wzbogaciłam o polewę z kwaśnej
śmietany, która współgra kolorystycznie z resztą wypieku, a także doskonale uzupełnia jego smak.
Śmietana znajduje się też w składzie masy serowej, co wpływa na jego konsystencję, sernik jest delikatny i kremowy.Sernik z poniższego przepisu można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm .
Składniki:CIASTO100g
mąki pszennej60g
masło30g
cukier puderszczypta
soli1
żółtkoMASA SEROWA500g
twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka100g kwaśnej
śmietany 18%100g
cukru3
jajka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejcukier waniliowy400g wydrylowanych
wiśni2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPOLEWA ŚMIETANOWA350g kwaśnej
śmietany 18%1 łyżka
cukruWykonanie:CIASTO-
mąkę przesiać z
cukrem, dodać
sól, zimne
masło i
żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- formę wyłożyć papierem, schłodzonym
ciastem wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem- podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzićMUS
WIŚNIOWY- wydrylowane
wiśnie przełożyć do rondelka, dodać
sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia
owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył-
wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus, ponownie podgrzać na małym ogniu-
mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1 łyżką zimnej
wody, wlać do gotującego się musu, energicznie mieszając gotować przez około minutę, zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia (z 400g wydrylowanych
wiśni wyszło mi około 280g gotowego musu)
MASA SEROWA- temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni- składniki na masę serowa muszą być w temperaturze pokojowej-
twaróg,
śmietanę,
cukier,
cukier waniliowy i przesiane
mąki przełożyć do miski, zmiksować krótko do połączenia się składników- do masy serowej dodawać stopniowo
jajka, po każdym krótko miksując- na koniec dodać ostudzony mus
wiśniowy, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej kolorystycznie masy- masę wylać na podpieczony spód, wyrównać- na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie z gorącą
wodą, dzięki parze
wodnej sernik nie powinien pęknąć, będzie też równiej wyrastał- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 50-60 minut do momentu ścięcia się masyPOLEWA ŚMIETANOWA-
śmietanę rozmieszać z
cukrem, upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, na jego wierzch wylać
śmietanę, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika- zapiekać 20-25 minut aż
śmietana nie będzie płynna- sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik
wiśniowy można przygotować poza sezonem na te
owoce z
wiśni mrożonych lub tych ze słoika. Przechowywany w lodówce pod przykryciem zachowa świeżość przez kilka dni.