Wykonanie
Lekko
miodowe herbatniki dla dzieci. Pachnące świętami, z dodatkiem przypraw korzennych.
Ciasteczka odwzorowują wyciśnięte kształty, niedużo rosną. Są kruche, przez dodatek
miodu lekko twardnieją, ale dzięki temu mogą być przechowywane dłużej niż tradycyjne kruche
ciasteczka. Wspaniała zabawa z dziećmi przy stemplowaniu i wykrawaniu kształtów :-).Składniki na 20 sztuk:250 g
mąki pszennej90 g
cukru pudru2 łyżki płynnego
miodu125 g
masła, zimnego1
jajko1 łyżka przypraw korzennych np. domowej
przyprawy do piernikaWszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując
mąką. Wycinać
ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem, przykładać foremkę i robić stempelki.Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce.Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).