Wykonanie
Lubimy takie ciasta babkowe. W zasadzie dzieci lubią bardziej. Takie ciasto można chociaż porządnie trzymać w rączce. I niestety tu wszelkie inne kremowe wynalazki zawsze przegrywają. Wraz z nadejściem lata takich przepisów będzie coraz więcej. Ale to ciasto nie tylko dla dzieci - my również uważamy, że jest wspaniałe. Połączenie
pomarańczy z
czekoladą nie może smakować źle - mi to się zawsze kojarzy z
czekoladą pomarańczową Cadbury (dlatego wylizałam ze smakiem miskę... :-). Babka jest delikatna, mięciutka, lekko wilgotna, rozpływa się w ustach. Tylko...było jej zdecydowanie zbyt mało. To przepis na najmniejszą keksówkę, jaką znajdziecie w domu. Moja miała wymiary 10 x 21 cm, a mogłaby być jeszcze mniejsza. Jeśli nie dysponujecie takimi małymi foremkami, radzę od razu podwoić proporcje i upiec ciasto normalnych rozmiarów :-).Składniki na ciasto 450 g:50 g
gorzkiej czekolady, połamanej w kosteczki125 g
masła100 g drobnego
cukru do wypiekówskórka otarta z 1
pomarańczy2 średniej wielkości
jajka, delikatnie roztrzepane120 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1 łyżka
kakaocukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli
wodnej, lekko przestudzić.Przy pomocy miksera utrzeć
masło,
cukier i otartą skórkę z
pomarańczy, aż masa
maślana będzie bardzo jasna i puszysta. Powoli dodawać roztrzepane
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wmieszać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
soku pomarańczowego i dokładnie wymieszać szpatułką.Powstałe ciasto rozdzielić
miedzy dwie miseczki. Do jednej części dodać przesiane
kakao i ostudzoną
czekoladę, dokładnie wymieszać.Do przygotowanej formy (wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką pszenną) o wymiarach 10 x 21 cm wykładać ciasto łyżką, na przemian - to z jednej miseczki to z drugiej, by osiągnąć efekt marmurka.Piec około 40 minut w temperaturze 170°C, sprawdzić patyczkiem - po upieczeniu powinien być suchy. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-).Przepis pochodzi z książki "Chocolate & baking"
Giny Steer.