ßßß Cookit - przepis na Marmurkowe ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Marmurkowe ciasto czekoladowo - pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Lubimy takie ciasta babkowe. W zasadzie dzieci lubią bardziej. Takie ciasto można chociaż porządnie trzymać w rączce. I niestety tu wszelkie inne kremowe wynalazki zawsze przegrywają. Wraz z nadejściem lata takich przepisów będzie coraz więcej. Ale to ciasto nie tylko dla dzieci - my również uważamy, że jest wspaniałe. Połączenie pomarańczy z czekoladą nie może smakować źle - mi to się zawsze kojarzy z czekoladą pomarańczową Cadbury (dlatego wylizałam ze smakiem miskę... :-). Babka jest delikatna, mięciutka, lekko wilgotna, rozpływa się w ustach. Tylko...było jej zdecydowanie zbyt mało. To przepis na najmniejszą keksówkę, jaką znajdziecie w domu. Moja miała wymiary 10 x 21 cm, a mogłaby być jeszcze mniejsza. Jeśli nie dysponujecie takimi małymi foremkami, radzę od razu podwoić proporcje i upiec ciasto normalnych rozmiarów :-).
Składniki na ciasto 450 g:
50 g gorzkiej czekolady, połamanej w kosteczki
125 g masła
100 g drobnego cukru do wypieków
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 średniej wielkości jajka, delikatnie roztrzepane
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka kakao
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Przy pomocy miksera utrzeć masło, cukier i otartą skórkę z pomarańczy, aż masa maślana będzie bardzo jasna i puszysta. Powoli dodawać roztrzepane jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać soku pomarańczowego i dokładnie wymieszać szpatułką.
Powstałe ciasto rozdzielić miedzy dwie miseczki. Do jednej części dodać przesiane kakao i ostudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać.
Do przygotowanej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną) o wymiarach 10 x 21 cm wykładać ciasto łyżką, na przemian - to z jednej miseczki to z drugiej, by osiągnąć efekt marmurka.
Piec około 40 minut w temperaturze 170°C, sprawdzić patyczkiem - po upieczeniu powinien być suchy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z książki "Chocolate & baking" Giny Steer.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/marmurkowe-ciasto-czekoladowo---pomaranczowe