Jak patrzę na kilka ostatnich przepisów to widzę, że przeważają w nich ciasta i desery idealne na obecną pogodę, czyli bez pieczenia. Dlatego dziś dla odmiany pyszne ciacho z piekarnika, pełne świeżych i soczystych malin. Zapraszam! :)owoce:100-150 g malinciasto:100 g gorzkiej czekolady160 g mąki pszennej100 g cukru pudru60 g masła3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaCzekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, a na koniec przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 20 cm) posmarowanej masłem. Piec w 160 º C przez 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Upieczone ciasto nasączyć ponczem, odczekać chwilę, polać polewą z białej czekolady i dekorować malinami. Owoce można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.poncz:250 ml gorącej wody3 łyżki cukrusok z 1/2 cytrynyDo gorącej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Składniki wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.polewa:200 ml kremówki 36%100 g białej czekoladyKremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając. Zdjąć z palnika zanim zacznie wrzeć i dodać połamaną na cząstki białą czekoladę. Odstawić na 3 minuty. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kremem polać ciasto.Smacznego! :)