ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Połączenie rabarbaru i truskawek w tradycyjnym cieście ucieranym z kruszonką. I tak, jest to ciasto, które można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Bardzo smaczne, w sam raz do kawy lub... kompotu z rabarbarem ;-). Bez takiego ciasta, naprawdę, nie byłoby wiosny a pewnie nawet i lata..
Składniki na kruszonkę:
115 g masła, roztopionego
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Można również wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Składniki na ciasto:
170 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rabarbaru
250 g truskawek
2 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odłożyć.
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać do połączenia szpatułką.
Formą kwadratową o boku 23 lub 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - MarthaStewart.com
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ucierane-z-rabarbarem,-truskawkami-i-kruszonka