Wykonanie
Połączenie
rabarbaru i
truskawek w tradycyjnym cieście ucieranym z kruszonką. I tak, jest to ciasto, które można upiec z dowolnymi
owocami sezonowymi. Bardzo smaczne, w sam raz do
kawy lub... kompotu z
rabarbarem ;-). Bez takiego ciasta, naprawdę, nie byłoby wiosny a pewnie nawet i lata..Składniki na kruszonkę:115 g
masła, roztopionego3/4 szklanki jasnego
brązowego cukruszczypta
soli1 i 1/4 szklanki
mąki pszennejWszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Można również wyrobić
między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.Składniki na ciasto:170 g
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół łyżeczki
soli1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
rabarbaru250 g
truskawek2 łyżki
brązowego cukruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar i
truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki
mąki pszennej i 2 łyżkami
brązowego cukru. Odłożyć.
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki),
proszek do pieczenia i
sól - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać
jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować.Do masy
maślanej wsypać odłożoną i przesianą
mąkę, wymieszać do połączenia szpatułką.Formą kwadratową o
boku 23 lub 24 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć
owoce. Przykryć kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Pokroić i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - MarthaStewart.com