Wykonanie
Dzisiaj bardzo proste ciasto z
owocami.Przygotowuje się je błyskawicznie,a wszystkie składniki posiadamy zazwyczaj w domu.Wersja z
rabarbarem, ale użyć można dowolnych
owoców sezonowych,wtedy należy pominąć etap słodzenia
owoców i odstawiania na bok,tylko dodać je bezpośrednio na wierzch ciasta.Cudowne na leniwe, majowe popołudnie...
Składniki: ( foremka 19x19 cm)2 duże
jajka90 g
cukru100 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaponadto:300 g
rabarbaru2 łyżki
cukru2 łyżki budyniu
waniliowego (proszku)
cukier brązowy do posypania50 g zimnego
masłaSposób wykonania:
Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami
cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. To najistotniejszy etap w tym cieście, dlatego zwróćcie uwagę, by
jajka były porządnie ubite. Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. Do jajecznej masy dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.Do miski z
rabarbarem dodać 2 łyżki budyniu
waniliowego, wymieszać. Nadmiar płynu odlać a
rabarbar ułożyć na cieście.Na wierzch zetrzeć zimne
masło ( na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a najlepiej obieraczką do warzyw). Całość posypać
brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Dodatkowo można posypać
cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem.Smacznego :)