ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj bardzo proste ciasto z owocami.
Przygotowuje się je błyskawicznie,
a wszystkie składniki posiadamy zazwyczaj w domu.
Wersja z rabarbarem, ale użyć można dowolnych owoców sezonowych,
wtedy należy pominąć etap słodzenia owoców i odstawiania na bok,
tylko dodać je bezpośrednio na wierzch ciasta.
Cudowne na leniwe, majowe popołudnie...
Składniki: ( foremka 19x19 cm)
2 duże jajka
90 g cukru
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
300 g rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
cukier brązowy do posypania
50 g zimnego masła
Sposób wykonania:
Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. To najistotniejszy etap w tym cieście, dlatego zwróćcie uwagę, by jajka były porządnie ubite. Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Do miski z rabarbarem dodać 2 łyżki budyniu waniliowego, wymieszać. Nadmiar płynu odlać a rabarbar ułożyć na cieście.
Na wierzch zetrzeć zimne masło ( na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a najlepiej obieraczką do warzyw). Całość posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/05/Szybkie-ciasto-z-rabarbarem.html