Wykonanie
Pyszne szybkie i łatwe ciasto. Przepis na ciasto ucierane pochodzi z domowych zapisków, dodatek
rabarbaru to moja wariacja- przecież to jego sezon.Ciasto ucierane to taki pewniak, zawsze się udaję. Można go dowolnie komponować z
owocami, powidłami czy też z samą kruszonką- to już zostawiam Waszej inwencji.Serdecznie polecam;)
Składniki:200 gram
masła180 g
mąki pszennej3
jajka160 g
cukru drobnego do wypiekówopakowanie budyniu
waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia500 g
rabarbaru4 łyżeczki
brązowego cukruKruszonka:50 gram
masła30 gram
cukru drobnego do wypieków70 gram
mąkiWykonanie kruszonki:
Masło,
cukier i
mąkę rozetrzeć.Wykonanie ciasta:
Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z
brązowym cukrem.
Masło utrzeć z drobnym
cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać
jajka i nadal ucierać. Do utartej masy dodać przesianą
mąkę,
budyń śmietankowy i
proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch wyłożyć
rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut.Smacznego ;)