ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowo - budyniowe

Ciasto kokosowo - budyniowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny przekładaniec z masą kremową i wiórkami kokosowymi. Wilgotny, długo utrzymujący świeżość. Bardzo polecam!
Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, ubijając. Cały czas ubijając dodawać żółtka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec około 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
100 g masła, w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
25 ml rumu
2 łyżki cukru
Ugotować 2 budynie na mleku (w 2 szklankach mleka, czyli w połowie zalecanej na opakowaniu ilości). Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała ona budyniu i dokładnie wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem, rumem i cukrem wanilinowym do uzyskania jasnej, puszystej masy maślanej. Do utartej masy dodawać ostudzony budyń, w kilku turach, ucierając na najwyższych obrotach.
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g wiórków kokosowych
5 białek
W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać wiórki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Wykonanie
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden płat ciasta posmarować częścią masy budyniowej, przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, przykryć ciastem kokosowym. Dowolnie udekorować.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-kokosowo---budyniowe