Wykonanie
Tym razem przepis na bardzo proste i bardzo smaczne babeczki
kokosowe, oczywiście bezglutenowe . Nie są w intensywnym
kokosowym smaku (taki smak rezerwuję do kokosanek) ale w lekkim
kokosowym posmaku, co dodaje babeczkom niesamowitości . Serdecznie polecam :-)* * *Składniki (proporcje dla 12 babeczek):100
skrobi ziemniaczanej50 g
mąki ryżowej60 g
wiórków kokosowych40 g
masła100 ml
mleka2
jajka (
żółtka i
białka osobno)1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczeniaSkładniki na
polewę czekoladową:100 g
gorzkiej czekolady15 g
masła3 łyżki
cukru100 ml
mlekaoraz
wiórki kokosowe do dekoracjiWykonanie:
1.
Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
3. Dodajemy dwa
żółtka i mieszamy.
Białka osobno, później ubijemy z nich pianę.
4. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone
masło i
mleko na wyczucie. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta. Mniej więcej 100 ml powinno wystarczyć.
5. Z
białek z odrobiną
soli ubijamy
białka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
6. Przygotowujemy 12 papilotek, które zapełniamy do 2/3 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut z grzaniem góra-dół. Następnie jeszcze 5 minut dopiekamy z termoobiegiem. Następnie, gdy babeczki stygną przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i polewamy babeczki, oprószamy wiórkami i gotowe :-)