ßßß
Ciasto jest obłędne. Intensywnie czekoladowe (trzeba naprawdę lubić gorzką czekoladę), miękkie, sprężyste, nie takie ciężkie jak brownies (choć patrząc na zdjęcia można odnieść inne wrażenie;). Ciężko poprzestać na jednym kawałku, a cukini tak naprawdę wcale nie wyczujecie i nigdy byście się nie domyślili, że jest jednym z głównych składników ... Dużym plusem jest fakt, że jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Trzeba przyznać, że przepis jest mistrzowski, a znalazłam go na stronie ' King Arthur Flour', choć dopiero zdjęcia zamieszczone na tym blogu tak naprawdę zachęciły mnie do upieczenia ... Bardzo polecam!Składniki:115 g miękkiego masłapół szklanki oleju250 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 duże jajkapół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej60 g kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekoladyMasło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (ja piekłam a tortownicy o średnicy 24 cm, ale polecam jednak większą blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja w związku z tym, że piekłam w tortownicy - piekłam aż 80 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej czekolady40 g masłaCzekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.Smacznego :)