ßßß
Składniki:115 g miękkiego masłapół szklanki oleju250 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 duże jajkapół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej ( dałam pół na pół z razową)60 g kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobnej2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekoladyPolewa moja wersja( w oryginalnym przepisie była inna): 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki mleka 4 łyżki przesianego kakao
Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodać cukier i miksować. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną i wanilią, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i posiekaną czekoladę, tylko wymieszać.Blachę o wymiarach 22 x 33 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć po upieczeniu, ostudzić.Przed podaniem polać polewą czekoladową.Polewa moja wersja4 łyżki masła4 łyżki cukru4 łyżki mleka4 łyżki przesianego kakaoRoztopić masło, dodać mleko i cukier, kiedy się połączą, a cukier rozpuści dodać kakao i dokładnie zamieszać. Lekko przestudzić i polać ciasto.