ßßß Cookit - przepis na Ciastka czekoladowe z chilli

Ciastka czekoladowe z chilli

nazwa

Wykonanie

Bardzo, bardzo ostre połączenie czekolady z chilli, choć i dość modne nawet na sklepowych półkach. Przyznam, że bez szklanki mleka się nie obyło, no i nie będą to doskonałe ciasteczka na kinder - party ;-). A pomijając smak, jaki nadaje im chilli - to ciastka z prawdziwie amerykańską duszą - duże, twardawe, intensywie czekoladowe, takie, jakie lubimy. A chęci na czekoladę ostatnio nam nie brakuje, co widać na blogu...
Składniki na 16 sztuk:
100 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
40 g jasnego cukru muscovado
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki drobniutko posiekanej ostrej papryczki chilli
2 łyżki golden syrupu
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło i chilli, wyrobić między palcami jak na kruszonkę. Dodać golden syrup, posiekaną czekoladę i delikatnie wyrobić lub zmiksować, by ciasto się połączyło.
Z ciasta formować kulki dużego wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach przenieść na kratkę.
Ciastka czekoladowe z imbirem: zamiast chilli i cynamonu dodać 2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru, reszta przepisu bez zmian.
Smacznego :-).
Przepis Sary Lewis z '200 cakes and bakes'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-czekoladowe-z-chilli