Gdy zrobiłam je pierwszy raz wszyscy podchodzili do nich z mieszanymi uczuciami. Od tego czasu robię je dość często, bo to chyba ulubione ciastka mojej Teściowej :) Ostatnio bardzo zasmakowały też u mnie w pracy!Składniki:1/2 kostki masła (100 g)1/3 szklanki brązowego cukru1 i 1/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki gorzkiego kakao2 łyżki cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki chilli (można dodać ewentualnie 1 płaską łyżeczkę drobno posiekanego świeżego chilli)5 łyżek golden syrupu (można zastąpić go miodem)1 tabliczka gorzkiej czekoladyMąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Dodać masło, golden syrup i chilli i dokładnie zagnieść. Do ciasta dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i jeszcze raz zagnieść.Z tak wyrobionego ciasta formować niewielkie kule i układać na blaszce w dość dużych odstępach - ciastka się troszkę rozlewają w trakcie pieczenia.Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.Zdejmować z blaszki po ostygnięciu i stwardnieniu.Ciastka się dobrze przechowują, dlatego można je schować do metalowej puszki i podkradać co jakiś czas.Swojego czasu robiłam je też z pieprzem (2-3 łyżeczki mielonego pieprzu zamiast chilli) oraz imbirem (3-4 łyżeczki startego imbiru), ale najbardziej smakują te z chilli.Smacznego :)