ßßß Cookit - przepis na POPĘKANE CIASTKA CZEKOLADOWE Z CHILI

POPĘKANE CIASTKA CZEKOLADOWE Z CHILI

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka są pełne żaru, ognia i.. czekolady. Świetne na rozgrzewkę oraz spadek nastroju. Rozpalą każdą duszę i każde ciało! To gwarantowane niczym.. w szwajcarskim banku. :-)
źródło: Sara Lewis "200 Cakes and Bakes" + moje drobne zmiany
Składniki na ca 30 sztuk:
200g mąki pszennej
100g masła
80g cukru muscovado
2 łyżki naturalnego kakao
4 łyżki płynnego miodu
200g posiekanej gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki drobniusieńko posiekanej papryczki chili
Wykonanie:
Mąkę, cukier, cynamon, sodę oraz proszek wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy masło oraz chili i całość wyrabiamy palcami jak kruszonkę. T eraz wlewamy miód i wrzucamy czekoladę. Wyrabiamy na jednolite ciasto, z którego następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Leciutko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między ciasteczkami odległości, gdyż sporo urosną w piekarniku. Pieczemy ca 10 minut w temperaturze 180C.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/01/popekane-ciastka-czekoladowe-z-chili.html