ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z czekoladą i chilli

Ciasteczka z czekoladą i chilli

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka z czekoladą i chilli polecam amatorom ostrych smaków, choć jak dla mnie obecność chilli była ledwo wyczuwalna, może dlatego, że dodałam chilli w płatkach. Następnym razem dodam odrobinę więcej. Przedobrzyłam też trochę z czasem i trzymałam ciut za długo w piekarniku. Po przepisowym czasie są bardzo miękkie, ale w czasie studzenia, jak się okazało, szybko twardnieją. Przepis pochodzi z książeczki Sary Lewis "200 cakes and bakes" .
100 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
50 g cukru light muscovado
50 g masła
1/4 łyżeczki chilli (dałam w płatkach)
2 łyżki złotego syropu
100 g ciemnej czekolady, posiekanej
Suche składniki mieszamy, dodajemy masło i wyrabiamy, tak aby powstała kruszonka, po czym dodajemy syrop i formujemy kulę. W ciasto wgniatamy kawałki czekolady, zwijamy w rulon i dzielimy na 12 części. Z każdej części robimy kulkę, spłaszczamy i wykładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy w tem 180 st C, przez 8- 10 minut. Po upieczeniu studzimy ok 1-2 minuty na blaszce po czym wykładamy na kratkę. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/06/ciasteczka-z-czekolada-i-chilli.html