Wykonanie
<Dedykuję je moim córeczkom, które mi zawsze towarzyszą przy wycinaniu
ciastek :-). Są to
ciasteczka maślane o nazwie "Jammie Bodgers" z "The cookie and biscuit bible". W oryginale były jeszcze dodatkowo przełożone słodkim kremem maślanym... pominęłam. Idealne ze szklanką
mleka. Polecam!Składniki na około 20
ciastek230 g
mąki pszennej175 g
masła, schłodzonego90 g
cukru pudru1
żółtkodo przełożenia:
dżem lub
konfituraZ podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto (lub zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce owinięte w folię spożywczą przez minimum pół godziny.Rozwałkować na blacie posypanym
mąką na tyle, by nie kleiło się zarówno do blatu jak i wałka, na grubość około 2 mm. Wyciąć około 40 pojedynczych okrągłych
ciastek, w połowie z nich mniejszymi foremkami wyciąć środki (u mnie
serca).Położyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić na kratce, przełożyć
dżemem.Smacznego :-).