Wykonanie
Kolejny klasyk Wielkanocy czyli tradycyjny mazurek. Słodki z dodatkiem
bakalii. Istna rozkosz w ustach. Kajmak możecie zrobić sami lub skorzystać z gotowego ale i tak to idealnie połączenie. Jeśli chodzi o
bakalie, możecie wrzucić co tylko chcecie i lubicie :).Składniki:100 g
cukru pudru,250 g
mąki pszennej,3
żółtka,2 szczypty
soli,150 g zimnego
masła,Kolejność wykonywania blatu pod mazurek jest taka sama jak przy robieniu każdego kruchego ciasta na tartę czy inne ciasto. Najpierw suche składniki, następnie dodajemy
masło i
żółtko. Wszystko siekamy by nie ogrzać
masła a na sam koniec wyrabiamy w kulę. Owijamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki.Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy pod nasza formę. Spód dziurkujemy za pomocą widelca. Pieczemy w 200°C przez 15 minut.* może wam zostać trochę ciasta, bo zależy od kształtu, ale zawsze możecie zrobić dodatkowe
ciasteczka,
dżem,kajmak,
bakalie,Na wystudzony blat wykładamy najpierw
dżem a na to rozsmarowujemy kajmak. Na to wykładamy
bakalię i gotowe :)Smacznego Kochani :)Całuski :*