Wykonanie
To już chyba tradycja, że w piątek wieczorem zabieram się za wykombinowanie czegoś słodkiego na weekend. Dziś postanowiłam wypróbować przepis na kruche
ciasteczka przekładane
konfiturą. Przepis pochodzi z niepozornej książeczki real: "Gotuj z przyjemnością". Taka mała gratisowa książeczka kryje w sobie sporo ciekawych i łatwych przepisów. Przepis na
ciasteczka jest już kolejnym przepisem jaki postanowiłam wypróbować. Napotkałam jednak problem, jak dla mnie nie mały i muszę w najbliższym czasie się go pozbyć - brakuje mi foremek do wykrawania
ciastek. Posiadam foremki zwierzątek i serduszka, a nie mam zwykłych gwiazdek czy kwiatków. W najbliższym czasie muszę się wybrać na jakieś małe zakupiki :)
Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej- 0,65 szklanki
cukru pudru (100g)- 200 g
masła- 1
żółtko- 2 łyżki
śmietany- szczypta
soli-
konfitura (u mnie różana)Przygotowanie:Z
mąki,
cukru,
masła,
żółtka,
śmietany i
soli zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Stolnicę posypać
mąką. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Foremką wykrajać
ciastka. W co drugim wyciąć mniejszy środek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ostudzić.
Ciastka pełne smarować
konfiturą i przykrywać
ciastkiem z dziurką. Całość posypać
cukrem pudrem.