Wykonanie
Beza nad
bezami. Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Doskonały sposób na wykorzystanie
białek pozostałych z innych wypieków karnawałowych.
Bezę można upiec dzień wcześniej, a kremówkę i
owoce położyć na godzinę przed podaniem. Polecam!Składniki:6
białek300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnego lub
soku z cytrynyDodatkowo:500 ml
śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonejświeże
owoce sezonoweW misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
octu winnego lub
soku z cytryny i ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę
bezową i uformować wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wystudzoną
bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą
śmietanę kremówkę (bez
cukru). Udekorować świeżymi
owocami sezonowymi.Smacznego :-).
Z przepisu Szellki.