ßßß Cookit - przepis na Pavlova truskawkowo waniliowa

Pavlova truskawkowo waniliowa

nazwa

Wykonanie

Jest to deser wyjątkowo efektowny, wyjątkowo smaczny, słodki i baaardzo trudny do ładnego podzielenia :)
Jeszcze rok temu piekłam coś co nazywałam Pavlovą, jednak dziś wiem, że nie było nią do końca. Jednak człowiek nie mając internetu, nie mając dostępu do wiedzy jaka się w nim znajduje nigdy nie wiem do końca czy robiąc daną potrawę robi ją całkowicie dobrze. Szczególnie jest był to wypiek, bądź potrawa której nikt w rodzinie nie robił przed nim
Moja beza ówczesna była bardzo smaczna, jednak nie miała piankowego wnętrza. Wtedy nawet nie wiedziałam, że takie można osiągnąć i że takie właśnie być powinno.
Dziś jest inaczej. Wiem więcej, umiem więcej i nadal się uczę. Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo daje mi to niesamowita satysfakcję :)
Deser/ciasto/wypiek... ? W sumie nie do końca wiem gdzie zakwalifikować Pavlową. Wiem natomiast że jest nieziemsko pyszna, słodka, ale nie mdła, rozpływająca się w ustach, piankowa, chrupka i delikatna jednocześnie. Jednym słowem obłędna :)
Wiem jeszcze jedno, będę robić ja tak często jak często znajdę sposób na wykorzystanie pozostałych z niej żółtek ;) Tym razem zrobiłam z pozostałych żółtek advocata (po raz kolejny ;) ),przepis na niego znajdziecie tutaj . Ale nie może być tak za każdym razem, bo można by w alkoholizm popaść. Choć obie rzeczy moglibyśmy wszyscy spożywać bez końca.
Niestety sezon na truskawki dobiega końca, więc jeśli chcecie Pavlową zrobić z tymi owocami to musicie się pospieszyć.
Składniki:
6 białek
300g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny, lub białego octu winnego
Dodatkowo:
600ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru
ziarenka z laski wanilii
truskawki, lub inne świeże owoce
A tu w piekarniku:
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, nadal miksując. Na sam koniec trzeba dodać łyżeczkę skrobi i soku z cytryny i krótko zmiksować.
Na blaszce układamy papier do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 22-24cm (ja odrysowałam od talerza). Wykładamy na niego masę z białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po pięciu minutach zmniejszamy na 140st. Pieczemy 90 minut. Po 10 minutach od wyłączenia uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i tak studzimy bezę najlepiej całą noc.
Krótko przed podaniem ubijamy 600ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki, ew. z dodatkiem 1 łyżki cukru, choć nie jest on konieczny i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Śmietanę rozsmarowujemy na bezie, a na niej układamy owoce. Podajemy od razu.
Smacznego :)
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/07/pavlova-truskawkowo-waniliowa.html