Wykonanie
Mam dla was pyszniutką i leciutką
beze, a raczej wielką Pavlovą. Dla mnie jest to taka królowa bez haha :D ale porównanie. Banalnie proste wykonanie, a w smaku ponosi nas do krainy niebios. Idealny przysmak na przyjęcie. Gwarantuje Wam, że goście będą zachwyceni i będą prosić o dokładkę.Składniki:6
białek jaj,300 g białego, drobnego
cukru,1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej,1 łyżeczka
białego octu winnego,500 ml
śmietanki kremówki ( 30/36 %),sezonowe
owoce (
maliny,
jagody,
truskawki,
porzeczka),listki
mięty do ozdoby,
Białka ubić na sztywno, gdy już będą dobrze ubite po troszku dodawać
cukru i ubijać dalej. Na koniec ubijania dodać
ocet i
skrobię.Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można narysować sobie na papierze koło dzięki, któremu łatwiej nam będzie uformować
beze.
Białka wykładamy i formujemy na małą górkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 5 minut a następnie zmieńcie na 150 °C .
Beze pieczemy przez 1,5h.Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy
beze by wyschła sobie spokojnie.Gotową
beze uzupełniamy ubitą
śmietanką i układamy słodkie
owoce.
Bitą śmietanę i
owoce możemy zrobić zaraz przed przybyciem gości. Trzymamy w lodówce.Smacznego :)