ßßß Cookit - przepis na Beza Pavlova

Beza Pavlova

nazwa

Wykonanie

Lato już się kończy, a u mnie dopiero teraz ten pyszny owocowy deser. Cóż za niekonsekwencja na tym moim blogu...
To było moje drugie podejście do bezy. Pierwsze niezbyt udane, ale to z mojej winy:/ Dziś prezentuję piękną i pyszną bezę z bitą śmietaną i owocami. Wspaniały deser i mimo prostoty, efektowny i bardzo elegancki. Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson Na zawsze lato (tam propozycja na białą bezę z marakują). Polecam bardzo bardzo!
Składniki:
4 białka
180g cukru pudru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
1 łyżeczka białego octu winnego
300 ml śmietany kremówki
owoce
Piekarnik rozgrzać do 180st. C.
Białka ubić (np. mikserem) na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru, skrobię i ocet. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować koło średnicy około 20-22cm (może być od talerza lub tortownicy). Na okrąg wyłożyć ubite białka i równomiernie rozłożyć.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180st. C i po chwili zmniejszyć temperaturę do 150st. C. Piec godzinę i kwadrans. Studzić w piekarniku.
Wystudzoną bezę ułożyć na talerzu (może być dnem do góry), wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować owocami. Wspaniały deser gotowy:)
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/09/beza-pavlova.html