Wykonanie
Lato już się kończy, a u mnie dopiero teraz ten pyszny
owocowy deser. Cóż za niekonsekwencja na tym moim blogu...To było moje drugie podejście do
bezy. Pierwsze niezbyt udane, ale to z mojej
winy:/ Dziś prezentuję piękną i pyszną
bezę z
bitą śmietaną i
owocami. Wspaniały deser i mimo prostoty, efektowny i bardzo elegancki. Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson Na zawsze lato (tam propozycja na białą
bezę z
marakują). Polecam bardzo bardzo!
Składniki:4
białka180g
cukru pudru1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)1 łyżeczka
białego octu winnego300 ml
śmietany kremówkiowocePiekarnik rozgrzać do 180st. C.
Białka ubić (np. mikserem) na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce
cukru,
skrobię i
ocet. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować koło średnicy około 20-22cm (może być od talerza lub tortownicy). Na okrąg wyłożyć ubite
białka i równomiernie rozłożyć.Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180st. C i po chwili zmniejszyć temperaturę do 150st. C. Piec godzinę i kwadrans. Studzić w piekarniku.Wystudzoną
bezę ułożyć na talerzu (może być dnem do góry), wyłożyć ubitą
śmietanę, udekorować
owocami. Wspaniały deser gotowy:)Smacznego:)