Wykonanie
Dla miłośników
kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek
oleju zamiast
masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;-). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką
mleka. Polecam!Składniki:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
wiórków kokosowych1 ¼ szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
oleju1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii5 dużych
jajek1 szklanka
mleka lub
mleka kokosowegootarta skórka z 1
cytrynyWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.W misie miksera umieścić
cukier,
olej, ekstrakt z
wanilii i zmiksować. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3
mąki z wiórkami, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Dodać połowę
mleka i wymieszać. I tak do wyczerpania
mąki i
mleka. Wmieszać otartą
skórkę z cytryny.Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Przygotowane ciasto przelać do formy.Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.Smacznego :-).