ßßß
Czy jest w Was trochę z dziecka? Bajeczne babeczki prosto ze sceny 'Dziadka do orzechów'! Świąteczne smaki - pomarańcze, czekolada i cynamon w jednym :-). Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto i przypyszny krem cynamonowy. Do kremu nie dodaję żelatyny; w lodówce mam zawsze 'dyżurne' mascarpone i jego niewielki dodatek doskonale usztywnia krem. Bardzo polecam!Do babeczek wykorzystałam bajkowy zestaw papilotek świątecznych Meri Meri .Składniki na 15 babeczek:170 g masła3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków3 jajka1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z pomarańczy i otartą skórkę. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać drobinki czekoladowe.Blachę do muffinek o standardowej wielkości wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.450 ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżka cynamonuDodatkowo:1 łyżka cynamonu, do oprószeniaŚmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone przez minimum 24 godziny.Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by kremu nie 'przebić'.Krem przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (Wilton 1M) i wycisnąć krem na babeczki. Oprószyć cynamonem, schłodzić.Po schłodzeniu udekorować - u mnie są to dekoracje z zestawu świątecznego 'dziadka do orzechów' i śnieżynki wycięte z masy cukrowej.Smacznego :-).



