Wykonanie
Przepis i wykonanie:Ciasto:3 szkl.
mąki krupczatki1 szkl.
cukru2
jajka1
żółtko200-250g
masła2 łyżki
śmietany3 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:0,75 l
mleka2 budynie
waniliowe5-6 łyżek
cukru(to są proporcje na dość dużą formę do tarty, jeżeli jest mniejsza to ugotować
budyń z jednej porcji - tak jak na opakowaniu)Do posmarowania rozpuszczona
czekolada lub
dżem.Ciasto:
Masło posiekać z
mąką, dodać
cukier,
proszek do pieczenia,
jajka i
śmietanę. Zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę(lub do zamrażarki na 30 min). Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na grubość ok.1cm. Wyłożyć ciasto do formy na tartę. Ponakłuwać widelcem i obciążyć ciasto. Piec w temp.180-200 st. przez ok. 15-20 min. Zdjąćobciążenie i piec na złoty kolor. Po wyjęciu ciasto wystudzić.Krem:0,5 litra
mleka zagotować z
cukrem. W pozostałym
mleku rozmieszaćbudynie. Do gotującego się
mleka wlać zimny
budyń i zagotować aż masazgęstnieje. Wystudzić.Wystudzone ciasto posmarować rozpuszczoną
czekoladą lub ulubioną
konfiturą. Następnie wyłożyć
budyń. Na kremie budyniowym ułożyć ulubione
owoce według uznania. Wyłożone
owoce posmarowaćglazurą z
galaretki.Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godz.