Wykonanie
Składniki na formę 19 x 27 cmCiasto: 150 g
masła, 150 g
gorzkiej czekolady, 2
jajka, 180 g
cukru, 140 g
mąki pszennej,1
laska wanilii, szczypta
soliKrem: 175 g tłustego
twarogu mielonego, 1 łyżka
soku z cytryny, 1 łyżka
mleka,
cukier do smakuPiekarnik rozgrzać. Blaszkę wysmarować tłuszczem.
Masło i
czekoladę rozdrobnić i razem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Jajka utrzeć z
cukrem,
solą i miąższem z
wanilii na puszystą masę, dodać rozpuszczone
masło z
czekoladą i dokładnie wymieszać. Przesianą
mąkę dodawać porcjami do ciasta. Wymieszać.
Twaróg połączyć z
mlekiem i
sokiem, przyprawić
cukrem do smaku.Na blasze rozprowadzić połowę ciasta, wyłożyć krem
twarogowy i przykryć pozostałym
ciastem.Wstawić do piekarnika, piec ok. 25 minut w temp. 195*C (góra-dół) lub 175*C termoobieg.Kroić na porcje gdy dobrze wystygnie.