Wykonanie
            Jakie wolicie 
szparagi - białe, czy zielone? Zielone szczupłe przystojniaczki są łatwiejsze do przyrządzenia i pokochania niż białe. 
Zielonych szparagów się nie obiera, a jedynie odcina grubsze, zdrewniałe końcówki , a 
potem ostrożnie zdejmuje nożykiem łuski, które rosną na łodygach i tyle. 
Zielone szparagi gotujemy w osolonej wodzie (w przeciwieństwie do białych, które lubią 
wodę słodko-kwaśną) i nie należy ich blanszować. No tak przynajmniej zalecają mistrzowie kuchni. Zajrzjcie koniecznie to mojego 
szparagowego ABC, a tymczasem mam dla Was kolejny pomysł na obiad ze 
szparagami - tym razem fantastyczny czarny 
makaron ze 
szparagami i 
krewetkami na cydrze .

Idealnie, absolutnie doskonale mi dziś gra Tracey Horn i "Falling Down ", znacie? Posłuchajcie ze mną...Wiosną, w szczycie sezonu przyrządzam 
zielone szparagi na różne sposoby – grillowane, zapiekane pod 
razowo-
parmezanową skorupką, robię z nich zupę i sos do 
szparagów białych. 
Zielone szaragi dodaję też do wytrawnych tart, które na wiosennych piknikach smakują wyjątkowo, ale bardzo lubię podawać też 
szparagi z 
makaronem.
 Makaron
Makaron to jedno z moich ulubionych szybkich dań. Zazwyczaj używam „pasta fresca”, czyli świeżego 
makaronu z niewielkiej manufaktury 
makaronu, którą odkryłam kilka lat temu. Pasta fresca przechowuje się w lodówce, ma ok 40-60 dniowy termin spożycia i co najważniejsze gotuje się go nie dłużej niż 2-3 minuty w osolonej filtrowanej wodzie.Kolory świetnie łączą się na talerzu - czarne, zielone, różowe, czerwone. Jeśli jednak nie znajdziecie nigdzie czarnego 
makaronu, który barwiony jest sepią mątwy i świetnie komponuje się z 
owocami morza i 
rybami, użyjcie jasnego penne lub trecce.
 Krewetki
Krewetki lubią coś kwaśnego, dopraszają się o 
cytrynę, 
rabarbar albo 
wino. Tym razem zamiast 
wina, do dosmaczenia sosu użyłam wytrawnego cydru. Jest lekko, pysznie wiosennie. Spróbujcie koniecznie!pół pęczka zielonych, szczupłych 
szparagówkilka łyżek 
oliwy z oliwek extra virgin2 
szalotki4 ząbki 
czosnku150g surowych obranych 
krewetek (lub mrożonych)100m wytrawnego cydru * - u mnie Cydr Ignacówspora garść 
pomidorków cherry
Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki i ostrożnie zdejmij nożykiem łuski. Pokrój je na 6cm odcinki i wrzuć na ok 2 minuty wrzącej, osolonej 
wody. Wyjmij 
szparagi łyżką cedzakową, ale zachowaj 
wodę – przyda się do gotowania 
maaronu.W wodzie z gotowania 
szparagów ugotuj 
makaron al dente. Zanim go odcedzisz, zachowaj kilka łyżek 
wody do sosu.Na rozgrzanej 
oliwie zeszklij pokrojone w plasterki 
szalotki i 
czosnek, dodaj 
krewetki pozbawione pancerzy i podsmażaj razem ok 2-3 minut. Wlej cydr i redukuj na niewielkim ogniu, aż sos ponownie zgęstnieje. Dodaj ugotowane 
szparagi i razem przesmaż, 
potem dodaj kilka łyżek 
wody z gotowania 
makaronu, 
pomidorki przekrojone na pół i odcedzony 
makaron. Wymieszaj razem sos z 
makaronem. Podawaj oprószone 
płatkami chilli.* zamiast cydru można użyć białego 
wytrawnego wina