Wykonanie
            środa, 16 Styczeń 2013, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Dziś nietypowe święto – Dzień Pikantnych Potraw. Najostrzejszej papryczki wyhodowanej na wyspie Trynidad w Ameryce Środkowej raczej nie odważyłabym się spróbować, więc moje dzisiejsze danie doprawiłam ostrą, hiszpańską wędzoną 
papryką. Ciekawy jest fakt, że pragnienia po zjedzeniu 
papryczki chilli nie ugasimy 
wodą. Dzieje się tak z powodu zawartej w niej kapsaicynie. Danie z 
chilli najlepiej więc popić 
jogurtem (nie odtłuszczonym), tłustym 
mlekiem, 
sokiem pomidorowym z dodatkiem odrobiny 
oleju roślinnego i 
cukru lub 
napojem alkoholowym.składniki:szklanka suchego 
ryżuczerwona papryka2 
pomidory4 ząbki 
czosnku2 łyżki 
oliwygarść drobno posiekanej 
natki pietruszki20 średniej wielkości 
krewetek1/3 szklanki białego, 
wytrawnego winapłaska łyżeczka czerwonej, ostrej, wędzonej 
paprykiprzyprawa do paelli (gotowe, hiszpańskie 
mieszanki przypraw do paelli bez problemu kupimy w 
sieci)
Krewetki gotujemy w 3 szklankach 
wody. Odcedzamy, pozostawiając 
wywar. Obieramy i jeśli są duże kroimy na 2-3 części.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. 
Paprykę kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy 
oliwę. Wrzucamy 
czosnek i 
paprykę, solimy je i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojonego w kostkę 
pomidora, wędzoną 
paprykę i 1/3 szklanki białego, 
wytrawnego wina. Mieszamy, aż 
wino odparuje. Wsypujemy 
ryż. 
Przyprawę do paelli rozprowadzamy w 
bulionie i wlewamy na patelnię. Utrzymujemy potrawę na małym ogniu przez 15 minut często mieszając. Dodajemy posiekaną 
natkę pietruszki oraz 
krewetki. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, pozwalając aby 
ryż zmiękł.
