ßßß
Składniki:1 - 1,5 główki młodej kapustyocet1 pętko kiełbasy swojskiej1 pętko białej kiełbasyok 30 dag boczku parzonego2 - 3 cebulekilka łyżek koncentratu pomidorowego2 - 3 marchewkisól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowyWykonanie:Kapustę poszatkować. Skropić octem i przez chwilę obgotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie podsmażyć kiełbasę i boczek (wszystko pokrojone w kosteczkę). Kapustę odcedzić i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody, dodać do niej pokrojone marchewki, podsmażone mięso i cebulę. Dusić pod przykryciem dodając liść, ziele i doprawiając do smaku. Pod koniec dodać koncentrat. Dusić aż kapusta będzie miękka (nie zajmie to dużo czasu, około pół godziny).