Wykonanie
Kolejne marzenie blogowe, które zostało zrealizowane w tym roku: scones i
truskawki. Skorzystałam z przepisu, który pojawił się już na blogu 2 lata temu . Zmieniłam tylko rodzaj
mąki z pszennej na orkiszową i oczywiście dodałam nowo zrobiony
dżem truskawkowy, świeże
truskawki i ....
jogurt grecki. Tak, wiem, powinna być clotted cream, ale w Polsce jest nie do zdobycia, a nie odważyłam się jeszcze zrobić ją sama. Muszę jednak przyznać, że gęsty
jogurt spełnij swoją rolę.

Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)225 g
mąki orkiszowej typ 6301,5 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g
masła w temperaturze pokojowejok. 150 ml
mleka1 1/2 łyżki
cukruszczypta
solidżem truskawkowyclotted cream (u mnie
jogurt grecki)
truskawkiWykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem i
solą. Dodać
masło i wyrobić palcami. Następnie powoli wlewać
mleko i mieszać ciasto nożem. Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykroić bułeczki. Pozostałe ciasto zagnieść, ponownie rozwałkować i i wyciąć bułeczki. Wycięte
bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować je z góry
mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (na górną półkę). Piec około 12-15 minut, aż bułeczki urosną i będą lekko brązowe. Wyjąc z piekarnika, delikatnie przestudzić. Podawać z
dżemem,
śmietaną (
jogurtem greckim) i
truskawkami.