ßßß
Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)225 g mąki orkiszowej typ 6301,5 łyżeczki proszku do pieczenia40 g masła w temperaturze pokojowejok. 150 ml mleka1 1/2 łyżki cukruszczypta solidżem truskawkowyclotted cream (u mnie jogurt grecki)truskawkiWykonanie:Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać masło i wyrobić palcami. Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem. Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykroić bułeczki. Pozostałe ciasto zagnieść, ponownie rozwałkować i i wyciąć bułeczki. Wycięte bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować je z góry mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (na górną półkę). Piec około 12-15 minut, aż bułeczki urosną i będą lekko brązowe. Wyjąc z piekarnika, delikatnie przestudzić. Podawać z dżemem, śmietaną (jogurtem greckim) i truskawkami.