ßßß Cookit - przepis na Scones orkiszowe

Scones orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Kolejne marzenie blogowe, które zostało zrealizowane w tym roku: scones i truskawki. Skorzystałam z przepisu, który pojawił się już na blogu 2 lata temu . Zmieniłam tylko rodzaj mąki z pszennej na orkiszową i oczywiście dodałam nowo zrobiony dżem truskawkowy, świeże truskawki i .... jogurt grecki. Tak, wiem, powinna być clotted cream, ale w Polsce jest nie do zdobycia, a nie odważyłam się jeszcze zrobić ją sama. Muszę jednak przyznać, że gęsty jogurt spełnij swoją rolę.
Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)
225 g mąki orkiszowej typ 630
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g masła w temperaturze pokojowej
ok. 150 ml mleka
1 1/2 łyżki cukru
szczypta soli
dżem truskawkowy
clotted cream (u mnie jogurt grecki)
truskawki
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać masło i wyrobić palcami. Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem. Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykroić bułeczki. Pozostałe ciasto zagnieść, ponownie rozwałkować i i wyciąć bułeczki. Wycięte bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować je z góry mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (na górną półkę). Piec około 12-15 minut, aż bułeczki urosną i będą lekko brązowe. Wyjąc z piekarnika, delikatnie przestudzić. Podawać z dżemem, śmietaną (jogurtem greckim) i truskawkami.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/07/Scones-orkiszowe.html