Wykonanie
« Powrót  Opis:Potrawę można podawać z
ryżem +
sałatka marchew tarta+jabłko tarte+śmietana+cukier.Danie jest przepyszne.Gorąco polecam.Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
pierś z kurczaka 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 2 łyżek deserowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
marchewka 1 sztuk
bulion drobiowy 1 kostek
oliwa 1/2 szklanek
wino białe półwytrawne ok.1/2 można dodać w/g swojego smaku szklanek
jajka 1 sztuk
bułka tarta 1/2 kilogramów
przyprawa 1,2 łyżek stołowychWykonanie:Obie połówki piersi podzielić na trzy kawałki.Lekko je posolić,obtoczyć w
jajku potem w
bułce tartej.Smażyć jak sznycle,krótko aby tylko się
bułka zrumieniła.Tak obsmażone kawałki piersi przekładamy na miskę.Na rozgrzany tłuszcz (2 łyżki
oliwy)w garczku wrzucamy
marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki,posiekane 2 ząbki
czosnku.Dusimy na małym ogniu ok. 5 min.pod przykryciem.Uwaga!
czosnek może się przypalić trzeba pilnować.Tak uduszoną
marchewkę i
czosnek zalać
wodą(najlepiej przegotowaną)wrzucić
kostkę rosołową.Następnie włożyć uprzednio obsmażone kawałki piersi.
Woda musi zakrywać pierś.Dodać 1/2 łyżki warzywka.Gotować ok.15 min a następnie wlać
wino,jeśli będzie go mało czuć można jeszcze dolać.Zaprawić pastą
pomidorową,
mąką tak aby uzyskać konsystencję sosu.Gotować jeszcze przez ok.0,5 godz. na małym ogniu.Uwagi:
Mąkę do zaprawienia sosu najlepiej przygotować:słoiczek z zimną
wodą wsypać 1 lub 2 łyżki
mąki,zakręcić i lekko potrząsać a
potem wlewać do potrawy ciągle mieszając.Zaręczam, że nie robią się grudki.Danie można przegotować również z dwóch piersi oczywiście odpowiednio zwiększając składniki.Autor: stokrotkaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: