ßßß Cookit - przepis na Roszponka z podbiałem, rzodkiewką i twarożkiem kozim

Roszponka z podbiałem, rzodkiewką i twarożkiem kozim

nazwa

Wykonanie

Lekka i delikatna sałatka z roszponki, gotowanych rzodkiewek i słodkich kwiatów podbiału. Z dodatkiem aromatycznego, koziego twarożku i ziołowym sosem sałatkowym.
Podbiał pospolity (Tussilago farfara L.) zaczyna kwitnąć w kwietniu, jeszcze zanim rozwinie liście. Należy go zerwać tuż przed przyrządzeniem sałatki, ponieważ dość szybko zamyka swoje kielichy. A co najważniejsze, zbiór jego kwiatów powinien odbywać się w zaufanej pod względem czystości okolicy. K wiaty podbiału możecie oczywiście zastąpić innymi, ulubionymi. Np. własnymi z przydomowego ogródka (niektórymi, tylko jadalnymi), zakupionymi na targu lub w sklepie.
Jeżeli nie wiecie jeszcze, czym kierować się podczas zbierania kwiatów, koniecznie przeczytajcie J adalne kwiaty - jak je zbierać?
Rzodkiewce, którą dodałam do sałatki odcięłam liście, zostawiając pół centymetra liściowych ogonków oraz cienkie przedłużenie korzonka. Wszystko dla jej urody ;-) Krótko gotowana rzodkiewka jest łagodna w smaku i chrupiąca, ale inaczej, niż rzodkiewka surowa. Kroję ją na pół tak, aby każda połówka miała swój ogonek liściowy i połowę korzonka.
Sałatki mają to do siebie, że smakują nawet w najprostszej postaci. Kilka świeżych liści i sos vinaigrette z musztardą Dijon to jedna z kwintesencji smaku doskonałego. Jednego z moich ulubionych. Dzisiaj mam ochotę na chrupiące rzodkiewki i słodycz kilku płatków kwiatów. Pamiętajcie - przyrządzając sałatkę, zdajcie się na swoją fantazję i smakową potrzebę chwili ;-)
Polecam też więcej przepisów na: Sałatki
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: roszponkę, rzodkiewkę, ser kozi i jadalne kwiatki
Składniki:
2 garście roszponki
kilka rzodkiewek (w zależności od wielkości, tyle, ile lubicie) z pozostawionymi na 0,5 cm łodyżkami liści
kilka kwiatów podbiału
120 g twarożku koziego
Na sos:
4 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka drobno posiekanych listków mięty i bazylii
niepełna łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Składniki na sos dokładnie wymieszać. Roszponkę opłukać. Zagotować wodę, rzodkiewki dokładnie umyć i włożyć do wrzącej wody (powinny swobodnie pływać). Gotować 5 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić każdą na pół tak, aby każda połówka miała zachowaną część zielonych łodyżek.
Na talerze nałożyć roszponkę, połówki rzodkiewek oraz pokruszony twarożek kozi. Dekorować kwiatkami podbiału i skropić sosem.
,
Składnik główny:
roszponka,
Składnik główny:
podbiał,
Składnik główny:
kwiaty,
Składnik główny:
rzodkiewka,
Składnik główny:
ser kozi,
Rodzaj dania:
Sałata/Sałatka,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/roszponka-z-podbialem-rzodkiewka-i-twarozkiem-kozim