ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem

Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1-2 osoby
100g zielonej fasolki szparagowej
1/2 ząbka czosnku
2 świeże liście mięty
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
70g twardego koziego sera
2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/08/fasolka-szparagowa-z-mieta-kozim-serem.html