Wykonanie
Duet lekko obsmażonej
polędwiczki wołowej z dodatkiem aromatycznej
oliwy i
świeżych pieczarek. Taka przekąska doskonale sprawdzi się w letnie wieczory.
Pieczarki, które wybieramy do tego dania powinny być bardzo świeże, śnieżnobiałe i jednakowej wielkości.
Polędwicę podsmażamy w taki sposób, aby uzyskać stopień wysmażenia
mięsa odpowiadający naszym upodobaniom. Powinna jednak być różowa, wtedy bowiem rozpływa się w ustach.Jeżeli macie ochotę na
grzyby w innej aranżacji smakowej, zapraszam tutaj . A dla nie jedzących
mięsa towarzyszy Waszego posiłku polecam doskonałe Carpaccio z
cukinii .Składniki na 4 osoby:200 g
polędwicy wołowej8 ładnych kapeluszy ze średnich
pieczarekkawałek
parmezanuoliwa aromatyczna (borowikowa lub truflowa) do smaku
olej do smażenia
sólpieprz czarnyPrzygotowanie:Bardzo
świeże pieczarki dokładnie czyścimy na sucho i obieramy. Kroimy w bardzo cienkie plastry. Układamy na talerzu w kształcie rozety.Kawałek
polędwicy obsmażamy na bardzo rozgrzanej patelni, ze wszystkich stron, mocno przypiekając tak, aby zamknąć
pory mięsa. Odstawiamy do odpoczynku.
Parmezan tniemy na
płatki. Wystudzony kawałek
mięsa kroimy na paski, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
oliwą smakową. Delikatnie mieszamy.
Pieczarki przyprawiamy
solą i
pieprzem, układamy na nich plastry
mięsa i dekorujemy
płatkami parmezanu, ewentualnie listkiem
sałaty,
kiełkami lub młodymi pędami jadalnych roślin.
,Składnik główny:
wołowina,Składnik główny:
pieczarki,Składnik główny:
parmezan,Rodzaj dania:
Mięsa,