Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów00adminSałatkatruskawkami i krewetkami z makaronem chińskimZ imbirowo - limonkowymwinegretem z dodatkiem miodu.Składniki2 porcje1 opakowanie (100 g) makaronu chińskiego12 ugotowanych lub usmażonych krewetek200 g truskawek4 łyżki posiekanych solonych pistacji1/3 szklanki świeżych listków miętyWinegret:sok z 2 limonek lub 1 limonki i połowy dużej cytryny2 pełne łyżki miodu1 łyżka tartego świeżego imbiruPrzygotowanieSkładniki winegretu wymieszać w miseczce. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (4 minuty moczenia w gorącej wodzie). Odcedzić i pokroić nożyczkami na około 7 cm kawałki. Włożyć do salaterki, dodać krewetki (większe można pokroić), posypać pistacjami. Delikatnie wymieszać z truskawkami, miętą i winegretem (najlepiej polać nim sałatkę przed samym podaniem aby nie został wchłonięty przez makaron).WskazówkiKrewetki przed smażeniem można zamarynować w tartym imbirze i czosnku.