Wykonanie
Latem szukamy pomysłu na smaczne, orzeźwiające
napoje. Takim na pewno jest lemoniada z
imbiru, która może być podana z różnymi dodatkami, jak choćby
miętą,
limonką czy kropelką
wody różanej.
Imbir warto wykorzystać w kuchni nie tylko ze względu na jego charakterystyczny, dość ostry smak, ale też na doskonałe dla naszego organizmu właściwości. Azjaci nie wyobrażają sobie bez niego życia, wykorzystując jego lecznicze cechy. Dość powiedzieć, że leczy przeziębienia, łagodzi migreny, likwiduje mdłości, zwiększa koncentrację. Zatem - korzystajmy :)Zapraszam też na lemoniadę różaną, na którą sposób znajdziecie tutaj
Składniki :ok. 300-400 g. świeżego
imbiru2 łyżki
mioduschłodzona
woda mineralnaDodatkowo:świeża
miętawoda różana
limonka lub
cytrynaPrzygotowanie:
Imbir obieram ze skórki- łatwo robi się to za pomocą łyżeczki. Ścieram go na drobnej tarce, przekładam do miseczki.
Miód rozpuszczam (o ile nie jest płynny) i mieszam ze startym
imbirem. Przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiczku.Aby przygotować lemoniadę- na szklankę przeznaczam łyżeczkę pasty imbirowej i kilka listków
mięty ( w całości lub utartych w moździerzu). Dopełniam szklankę
wodą mineralną , mieszam i ewentualnie przelewam przez sitko. Wlewam dowolną ilość
soku z limonki lub
cytryny, podaję z kostkami
lodu.Przepis autorski.