Wykonanie
Składniki2 porcje250 g zmielonej
piersi indyczej300 g świeżego
kalafiora1 mała
marchewka1/3
cebulikawałeczek
pora2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju roślinnego2 łyżki
suszonej żurawiny lub
rodzynek2 łyżki mielonych
migdałów1 łyżka
wiórków kokosowych1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiPrzyprawy:
sól,
pieprz1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
suszonego oreganoPrzygotowaniePrzygotować
mięso.
Kalafiora podzielić na kawałki, opłukać i rozdrobnić w rozdrabniaczu lub melakserze na drobne kawałeczki wielkości ziaren
ryżu.
Marchewkę,
cebulę,
pora obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić jak
kalafiora.
Czosnek zetrzeć na drobnej tarce.Na dużej patelni podgrzać łyżkę
oleju i wrzucić
czosnek, chwilę podsmażyć, następnie dodać resztę warzyw:
cebulę,
pora,
marchewkę,
kalafiora. Smażyć wszystko przez ok. 5-7 minut, co chwilę mieszając.Przesunąć warzywa na bok patelni, w wolne miejsce włożyć
olej i obsmażyć
mięso. W międzyczasie doprawić wszystko
solą,
pieprzem,
papryką słodką i ostrą,
kolendrą oraz
suszonym oregano. Dodać
żurawinę oraz mielone
migdały i
wiórki kokosowe.Po obsmażeniu
mięsa wymieszać je z warzywami, dodać
natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty.