ßßß Cookit - przepis na „Ryż” z kalafiora z mięsem mielonym i warzywami

„Ryż” z kalafiora z mięsem mielonym i warzywami

nazwa

Wykonanie

Zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia (spróbowania?:)) Naprawdę! Pyszny smażony „ryż” z kalafiora z dodatkiem mięsa mielonego z indyka w towarzystwie warzyw. Całość stanowi zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Idealny dla tych, którzy starają się jeść zdrowo :)
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
Mała główka kalafiora (ok. 300g)
250g mięsa mielonego z indyka
1 mała marchewka
1 cebula
1/3 pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Olej roślinny
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszki, mielona kolendra, oregano
Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Dorzucamy mięso i przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryk, ½ łyżeczki oregano i łyżeczkę mielonej kolendry. Dodajemy również żurawinę, mielone migdały i wiórki kokosowe. Smażymy do momentu usmażenia mięsa. Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na ciepło. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/05/ryz-z-kalafiora-z-miesem-mielonym-i.html