Wykonanie
Zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia (spróbowania?:)) Naprawdę! Pyszny smażony „ryż” z
kalafiora z dodatkiem
mięsa mielonego z
indyka w towarzystwie warzyw. Całość stanowi zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Idealny dla tych, którzy starają się jeść zdrowo :)Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3Składniki:Mała główka
kalafiora (ok. 300g)250g
mięsa mielonego z
indyka1 mała
marchewka1
cebula1/3
pora2 ząbki
czosnku2 łyżki
suszonej żurawiny2 łyżki mielonych
migdałów1 łyżka
wiórków kokosowych1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiOlej roślinnyPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszki, mielona
kolendra,
oreganoKalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek
ryżu.
Marchewkę oraz
pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach.
Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę
oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Dorzucamy
mięso i
przyprawy:
sól,
pieprz, łyżeczkę
słodkiej papryki, ½ łyżeczki
ostrej papryk, ½ łyżeczki
oregano i łyżeczkę mielonej
kolendry. Dodajemy również
żurawinę, mielone
migdały i
wiórki kokosowe. Smażymy do momentu usmażenia
mięsa. Na sam koniec dorzucamy posiekaną
natkę pietruszki. Podajemy na ciepło. Smacznego :)

