ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowo-paprykowa

Zupa dyniowo-paprykowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
5 czerwonych papryk
1 papryczka chili
1 łyżka masła
1 cebula
2 łyżki listków tymianku
2 szklanki (500 ml) bulionu
2 łyżki oliwy extra vergine
sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 190 st C . Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut .
Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki, papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion i jasnych włókien.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki tymianku).
Zeszkloną cebulę z tymiankiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię, obrane papryki (można zachować kawałek do dekoracji), oczyszczoną papryczkę chili, bulion, oliwę oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta, świeżym tymiankiem i opcjonalnie płatkami chili. Można skropić oliwą extra vergine.
Propozycja podania
Ser feta, oliwa extra vergine, listki świeżego tymianku, płatki chili, kawałek pieczonej papryki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowo_paprykowa/przepis.html