Wykonanie
Składniki1200 g dyni (zważonej przed obraniem)5
czerwonych papryk1
papryczka chili1 łyżka
masła1
cebula2 łyżki listków
tymianku2 szklanki (500 ml)
bulionu2 łyżki
oliwy extra verginesól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)świeżo mielony
czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuPrzygotowaniePiekarnik nastawić na 190 st C .
Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać.
Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne.
Dynię,
papryki i
papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut .Przygotować upieczone warzywa:
dynię pokroić na mniejsze kawałki,
paprykę i
papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki,
papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion i jasnych włókien.Na patelni rozgrzać łyżkę
masła i sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Włożyć pokrojoną w kostkę
cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki
tymianku).Zeszkloną
cebulę z
tymiankiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać
dynię, obrane
papryki (można zachować kawałek do dekoracji), oczyszczoną
papryczkę chili,
bulion,
oliwę oraz
przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z
serem feta, świeżym
tymiankiem i opcjonalnie
płatkami chili. Można skropić
oliwą extra vergine.Propozycja podania
Ser feta,
oliwa extra vergine, listki świeżego
tymianku,
płatki chili, kawałek pieczonej
papryki.