Wykonanie
Składniki:4
czerwonych papryk100 g dyni (zważonej przed obraniem)1
papryczka chili1 łyżka
masła1
cebula2 łyżki listków
tymianku2 szklanki
bulionusól i
pieprz1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuPiekarnik rozgrzać do 180 st C.
Dynię, obrać, pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona.
Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywa plus
chili (w całości) wykładamy na blachę piekarnika i pieczemy około 1 godzinę. Po wyłożeniu z piekarnika
paprykę i
papryczkę chili wkładamy do foliowego woreczka na ok. 5 minut, to pomoże nam obrać ją ze skóry. W tym czasie kroimy
cebulkę w kosteczkę i smażymy na
maśle przez kilka minut, pod koniec dodajemy
tymianek.
Paprykę wyjmujemy z foliowego woreczka i obieramy. Pamiętajmy, aby z
papryczki chili wyciągnąć nasiona. Do pojemnika blendera przekładamy
cebulkę,
dynię,
paprykę,
papryczkę chili, wlewamy
bulion oraz przyprawiamy i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną zupę należy przelać do garnka i zagotować. Jeżeli zupa jest za gęsta możemy dolać więcej
bulionu. Zupę krem możemy podać zarówna
serem feta bądź
mozzarela, prażonym
słonecznikiem,
pestkami dyni. Jak zawsze zależy to od naszych upodobań. Smacznego!Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4
Przepis inspirowany http://www.kwestiasmaku.com