ßßß Cookit - przepis na Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
300 g mąki
szczypta soli
180 g zimnego masła (lub 120 g masła i 60 g smalcu lub margaryny)
ok. 5 - 6 łyżek zimnej wody
1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody, na glazurę
Nadzienie
1,2 kg dojrzałych brzoskwiń
sok z 1 cytryny
60 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
30 g masła
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Palcami lub mieszadłem miksera rozdrobnić masło z mąką na drobną kruszonkę (można też siekać składniki na stolnicy). Połączyć składniki w gładkie ciasto, dodając zimną wodę (nie cała musi być wykorzystana). Uformować 2 kule, jedną trochę większą od drugiej. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Brzoskwinie włożyć na 20 sekund do gorącej wody, przełożyć do zimnej, wyjąć i obrać ze skórek. Brzoskwinie pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić.
Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkować większą kulę ciasta na 3 mm placek, większy niż forma o średnicy 23 cm . Placek przełożyć do formy, przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Rozwałkować drugą kulę ciasta na grubszy, 5 mm placek. Z ciasta wyciąć liście (nożem lub foremką), pozaznaczać nerwy na liściach oraz uformować kilka małych kuleczek.
Wyjąć z lodówki formę z ciastem i posmarować spód glazurą z jajka. Wyłożyć brzoskwinie wraz z sokiem. Rozsypać kawałki masła. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy układać liście, na środku położyć kuleczki z ciasta. Posmarować glazurą z jajka.
Piec przez ok. 60 - 70 minut na złoty kolor. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Wskazówki
Zamiast układać liście z ciasta można po prostu położyć na wierzchu rozwałkowany placek lub wyciąć z niego paski i ułożyć z nich kratkę.
Brzoskwniń nie trzeba koniecznie obierać, można pokroić ze skórką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brzoskwinie/placek_z_brzoskwiniami/przepis.html