ßßß Cookit - przepis na Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
400 g (6 sztuk) filetów śledziowych w oleju
2 łyżki whisky lub brandy (opcjonalnie)
2 łyżki musztardy (dijon lub francuskiej - wieloziarnistej)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
3/4 szklanki (180 ml) oleju lnianego (lub innego roślinnego np. rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
1 cebula np. cukrowa lub 6 szalotek
Przyprawy
listek laurowy
2 gwiazdki anyżu
5 goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
2 łyżeczki mielonego kardamonu (+ 4 całe nasiona jeśli mamy)
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie
Śledzie wyjąć z oleju (nie będzie potrzebny), pokroić na kawałki. Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju lnianego. Odstawić.
Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kardamonu jeśli je mamy i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale nie przypalą się. Przełożyć do zalewy i wymieszać.
Śledzie układać w półmisku lub w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni.
Wskazówki
Jeśli chcemy aby śledzie miały bardziej klarowną zalewę, użyjmy cynamonu, kolendry, kardamonu i kminu rzymskiego w całości. Imbir może być mielony lub świeży, obrany i pokrojony na plasterki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/sledzie_korzenne/przepis.html