ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne brioszki szafranowe

Wielkanocne brioszki szafranowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
szczypta szafranu (około 20 nitek lub do smaku)
100 ml letniego mleka
370 g mąki pszennej tortowej
50 g drobnego cukru
7 g (1 saszetka) suszonych drożdży instant
1 łyżeczka soli
3 jajka
170 g miękkiego masła
odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania ciasta
Potrzebna będzie: forma na muffiny z 12 wgłębieniami lub 2 małe formy keksowe
Przygotowanie
Szafran rozetrzeć w moździerzu i wymieszać z letnim mlekiem. Do misy przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól, jajka i mleko z szafranem. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać ręką przez 10 minut lub 5 minut za pomocą haka miksera. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub mieszadłem miksera (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Formę na muffiny z 12 wgłębieniami wysmarować masłem i wyłożyć kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części oderwać kawałeczek ciasta i ulepić z niego małą kuleczkę, z reszty ulepić większą kulę. W większej kuli zrobić dziurkę, w którą włożyć mniejszą kulkę. Układać we wgłębieniach formy. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut. Gdy pod koniec pieczenia bułeczki będą już odpowiednio zrumienione, uchylić piekarnik i szybko położyć na wierzch kawałek folii aluminiowej. Piec do końca podanego czasu.
Brioszki pieczone w formach keksowych
Składniki i przygotowanie jak powyżej, zamiast formy na muffiny, pieczemy 2 podłużne brioszki w dwóch formach keksowych. Z ciasta lepimy 12 kulek i układamy je (po 6 sztuk), jedna obok drugiej w dwóch małych formach keksowych posmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy podobnie jak powyżej.
Do wyrośniętego ciasta, przed podzieleniem go na 12 części, można wgnieść garść kandyzowanej skórki (wcześniej namoczonej przez 5 minut w małej ilości gorącej wody).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/brioszki_szafranowe/przepis.html