Wykonanie
Składniki2 porcje:1 pojedynczy
filet z kurczaka2 łyżeczki świeżo startego
imbiru1 ząbek
czosnku, drobno starty
przyprawy w proszku*: po 1/3 łyżeczki:
ostrej papryki i
kardamonu, po 1/2 łyżeczki
imbiru i
kolendry, 1 łyżeczka
kurkumy, szczypta
cynamonu300 g
kalafiora1 łyżka
oleju roślinnego400 ml
mleka kokosowego1 łyżeczka
cukru100 g
białego ryżubazylialimonkaposiekana
papryczka chiliPrzygotowanie
Pierś kurczaka oczyścić ze skórek i kostek, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić
solą, wymieszać z
imbirem i
czosnkiem oraz
mieszanką przypraw w proszku, ewentualnie natrzeć pastą
curry. Odstawić na godzinę.Różyczki
kalafiora opłukać i pokroić na małe kawałki. Ugotować
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na patelni lub w woku rozgrzać
olej, włożyć
mięso oraz
kalafiora i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać.Wlać
mleko kokosowe i zagotować. Doprawić szczyptą
soli, dodać
cukier i gotować przez około 15 minut na większym ogniu do miękkości
kalafiora.Doprawić
sokiem z limonki, posypać
bazylią i
papryczką chili. Podawać z
ryżem.Wskazówki* zamiast
mieszanki przypraw możemy użyć gotowej żółtej pasty
curry (1 łyżka).
