Wykonanie
Składniki24 sztukiCiasto2 łyżeczki suchych
drożdży instant500 g
mąki50 g
cukru1 i 1/2 łyżeczki
soli5
jajek350 g niesolonego
masła, bardzo miękkiegoKrem Pâtissière250 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3
żółtka50 g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejNadzienie120 g posiekanej ciemnej
czekolady deserowej1 roztrzepane
jajko na glazuręPrzygotowanieCiasto:
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej
wody i szczyptą
cukru, odstawić na około 10 - 15 minut (po tym czasie
drożdże powinny się spienić). Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie
drożdże,
cukier,
sól i 3
jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2
jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do
ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.Stopniowo dodawać
masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki
masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z
ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.Krem: Zagotować
mleko w rondlu. W plastikowej misce ubić mikserem
żółtka z
cukrem, następnie zmiksować z
mąką ziemniaczaną. Stopniowo dolewać gorące
mleko, ciągle miksując. Przelać do rondla i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle miksując. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z
wanilii i przelać do czystej miski. Przykryć i schłodzić w lodówce (przez minimum 1 godzinę).Ciasto rozwałkować na lekko posypanej
mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować zimny krem na powierzchni ciasta, posypać kawałeczkami
czekolady. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 12 pasków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym
jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.