Wykonanie
Ślimaczki
cynamonowe tu bułeczki popularne w wielu rejonach świata. Jako Cinnamon rolls znane są w Ameryce Północnej, natomiast w Szwecji jako Kanelbullar . U nas występują również pod potoczną nazwą
Cynamonki. Jakby ich nie nazywać, są to po prostu
drożdżowe, słodkie bułeczki z przepysznym
cynamonowym nadzieniem. Ich zapach podczas pieczenia przywodzi na myśl Święta, a smak przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To doskonały wypiek na śniadanie i na podwieczorek. Doskonale komponuje się z filiżanką
kawy lub
kubkiem gorącego
mleka.
Składnikiciasto450 g
mąki + do podsypywania7 g
drożdży instant250 ml ciepłego
mleka70 g roztopionego
masła60 g
cukru1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
solinadzienie:100 g miękkiego masa100 g
cukru2 kopiate, stołowe łyżki
cynamonudodatkowo:
jajko do posmarowania
bułekPrzygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W miseczce krótko ucieramy roztopione
masło wraz z
żółtkiem i ekstraktem
waniliowym. Do dużej miski przesiewamy
mąkę pszenną. Dodajemy do niej
cukier,
sól oraz
drożdże. Dolewamy
mleko oraz masę z
masła i
żółtka. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość, a następnie wyrabiamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się lepić do rąk. Potrwa to około 10 minut, ale im dłużej, tym lepiej.Z gotowego ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu odpocząć przez 5 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie bułeczek - w misce łączymy miękkie
masło z
cukrem i
cynamonem.Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 60 cm, podsypując blat
mąką. Wzdłuż dłuższego
boku rozsmarowujemy nadzienie, pozostawiając przy jednym brzegu trzycentymetrowy margines samego ciasta, aby później łatwo skleić bułeczki. Poniżej mała, obrazkowa instrukcja, aby móc sobie to lepiej zwizualizować.
Ostrożnie zwijamy rulon, zaczynając od dłuższego
boku z nadzieniem, a kończąc na marginesie uprzednio posmarowanym rozmąconym
jajkiem. Zwinięte ciasto kroimy w kawałki o grubości 2 cm - 3 cm. Gotowe ślimaczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (można wówczas nieco poprawić im kształt). Zostawiamy do napuszenia na 15 minut.Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
cukrem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut.Smacznego!
Ten oraz inne znakomite przepisy z wykorzystaniem
cynamonu znajdziecie w ósmym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).