ßßß Cookit - przepis na Tort Delicja

Tort Delicja

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
200 g masła, bardzo miękkiego
1 szklanka (180 g) drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
4 jajka (w temp. pokojowej)
350 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu lub maślani, ogrzanych do temperatury pokojowej
Poncz pomarańczowy:
100 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
50 ml zaparzonej herbaty
Przełożenie:
około300 g dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórek)
100 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki brązowego cukru (użyłam muscovado, może być biały)
250 ml śmietanki kremowej 30%
200 g ciemnej czekolady
papryczka chili, ewentualnie ostra papryka w proszku
Do dekoracji: płatki chili lub ostra papryka
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło ma być miękkie. Piekarnik nagrzać do 160 stopni . Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, papier wypuścić poza obręcz tortownicy (zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz).
Ciasto: Do misy miksera włożyć miękkie masło, wanilię i drobny cukier, ubijać przez około 10 minut aż będzie białe i puszyste. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając po kolejnym dodanym (po około 3 minuty po każdym jajku).
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do utartej masy dodać przesiane mąki, najlepiej bezpośrednio przez sito i w 3 partiach miksować do połączenia się składników. Wraz z ostatnią partią mąki dodać śmietanę i zmiksować.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
W międzyczasie przygotować polewę: W rondelku wymieszać kakao z cukrem, wlać wodę i wymieszać. Dodać śmietankę i podgrzewając na małym ogniu mieszać aż cukier i kakao się rozpuści. Dodać chili (najlepiej stopniowo, aby uzyskać odpowiednią ostrość) i zagotować. Odstawić z ognia, sprawdzić czy masa jest odpowiednio ostra, wyjąć chili. Dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się całkowicie roztopi. Ostudzić i zostawić na minimum 1 godzinę do zagęszczenia.
Przygotować przełożenie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami soku lub likieru, odstawić. Do rondelka wlać resztę likieru lub soku, dodać dżem i zagotować. Dodać rozprowadzoną mąkę, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia.
Ciasto przekroić na 3 blaty. Kolejno nasączać je ponczem, czyli mieszanką likieru, soku pomarańczowego i herbaty, smarować dżemem - ułożyć dolny blat na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia, rozsmarować 1/2 dżemu, przykryć drugim blatem, nasączyć go, rozsmarować resztę dżemu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Skropić resztą nasączenia. Tort posmarować ostudzoną i zgęstniałą polewą. Można od razu podawać lub schować do lodówki. Tort dość długo będzie świeży.
Wskazówki
Jeśli będzie mocno schłodzony, najlepiej wyjąć go godzinę wcześniej z lodówki, aby blaty ciasta, ktore zawierają masło, miały szansę się ocieplić i zmięknąć.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_delicja/przepis.html